Je hebt bedacht om workshops te gaan geven…. En nu??

dreamstime_5019843
Op een gegeven moment begint het te kriebelen – je wilt je passie, je kennis, je kunde delen met anderen. Je wilt workshops of trainingen gaan geven. Je hebt vaak al jaren zelf deelgenomen aan opleidingen, trainingen, sessies. En opeens voel je: nu is het tijd om mijn kennis te delen met de wereld…. En wat doe je dan?

Ik was zelf al vele jaren leraar, trainer en coach maar als gevoelig mens ook geïnteresseerd in spirituele onderwerpen. Tot ik op een dag behoefte kreeg om al mijn ervaring op gebied van spiritualiteit te combineren met het trainer zijn, en dit te gaan delen met de wereld. Alle opleidingen en ervaringen die ik had gehad, bundelden zich als het ware. En wilden in de vorm van trainingen en opleidingen neergezet worden. Toen ging het eigenlijk heel erg snel: ik verzamelde email adressen van mensen die ik sprak op spirituele beurzen. En op een goede dag ging ik nieuwsbrieven schrijven. (Noot: dit was 2003, toen waren er nog geen autoresponders etc.) De respons hierop was zo goed dat ik op een dag de stoute schoenen aantrok en gewoon een workshop ben gaan organiseren. Vanuit mijn passie en wat ik zelf gewoon leuk vond om te doen. Gewoon bij mij thuis (kan ik nou trouwens niet meer aanraden hoor). En jawel: daar zat ik op een winterdag met twee deelnemers op de bank mijn eerste workshop te geven. Apetrots en dankbaar voor deze gelegenheid. De deelnemers hebben een fantastische dag gehad en ik had de smaak te pakken gekregen. Ik ben dit uiteindelijk zeven jaar gaan doen en heb zo’n 1000 mensen veel spirituele onderwerpen en technieken geleerd.

Datum
Maar hoe begin je nou? De meeste mensen denken dat ze eerst alles perfect voor elkaar moeten hebben voordat ze hun eerste workshop of training kunnen geven. Maar het is heel eenvoudig: bepaal gewoon alleen de datum waarop je je workshop gaat geven. Zonder dat je nog weet hoeveel deelnemers je gaat hebben en zonder je locatie. Als je datum staat, verschuift er iets in de kosmos of zo. Het gaat dan namelijk gebeuren. Plan een serieuze workshop zo’n vier tot zes weken vooruit. Dan heb je nog genoeg tijd om deelnemers te krijgen, een locatie te vinden, reclame te maken, voor te bereiden etc.

Thema
Kies voor je eerste workshop(s) een thema dat dichtbij jou ligt, waar je wel uren over kunt praten. Maar ook een thema waarvan je vermoedt dat anderen daar echt behoefte aan hebben, gelukkig van worden.

Doel
Wat wil je bereiken met je workshop of training? Wat wil je bereikt hebben aan hetgoal3 einde van de (mid-)dag? Is het je deelnemers een vaardigheid leren? Een inzicht geven? Een ontwikkeling laten doormaken? Een techniek aanleren en/of intrainen? Bedenk je workshop met dit in je achterhoofd. En het thema en de planning rollen zo uit je hoofd en op papier.

Try out
Voordat je workshops gaat geven, geef eerst één of meer try outs met vrienden of familie. Zo leer je hoe je op vragen kunt reageren, je tijdlijn aanhouden, onderwerpen uitleggen etc.

Locatie
Een rustige locatie is wel belangrijk, maar niet het belangrijkste. Je locatie gaat toch niet perfect zijn, er is altijd wel wat. In een volgende blog ga ik hier wat dieper op in. Dus een zaal in een zalencentrum of spiritueel centrum is meestal prima.

Coach
Ik kan je alleen maar aanbevelen: vind een coach! Iemand die ervaren is en die jou begrijpt, kan adviseren en ondersteunen. Nee je coach hoeft niet bij je te zijn in je workshop, maar kan met jou de dag voorbereiden.

En begin!
Begin gewoon. Maak fouten!! Je mag fouten maken. Des te meer fouten je maakt, des te meer je leert.

Ik wens je veel succes en vooral veel plezier!
Tetsiea

Wie ben ik?
Tetsiea Blijham – sinds 25 jaar leraar, (train de) trainer, coach,profielmei 043klein workshopleider. Ik ben gek op het geven en organiseren van workshops, trainingen en seminars. De laatste 15 jaar van mijn leven hebben in het teken gestaan van training en ontwikkeling, noem het transformatie. In de loop van de jaren heb ik zo ongeveer 500 trainingen, workshops, seminars en lezingen gegeven. Dit op gebieden als communicatie, train de trainer, internationaal management, spirituele ontwikkeling, persoonlijke effectiviteit etc.
Als trainer van trainers en workshopleiders heb ik daarbij zo’n 100 andere trainers getraind, gecoacht en geadviseerd.

Zie ook: http://www.crystalvisions.eu

Advertentie

9 thoughts on “Je hebt bedacht om workshops te gaan geven…. En nu??

 1. Sara schreef:

  Ik herken mijn zelf in jou verhaal. heel leuk en het geeft mij vertroude gevoelens. Sinds vorig jaar ben ik bezig met het voorbereiden voor workshop geven. Maar ik ben nog niet ermee begonnen.

 2. joan kromhout schreef:

  Ik heb nét jouw advies opgevolgd! mijn eerste 6 bijeenkomsten zijn gepland en ‘wereldkundig’ gemaakt via facebook! nu op zoek naar locatie, deelnemers, maar de shift in de cosmos is gemaakt! Dank je wel, ik las dit op het juiste moment!!!

 3. monique schreef:

  Hallo,
  Mag je zomaar vanuit huis of buurthuis workshops geven? Zit er al heel lang over te denken creatieve workshops te geven, maar heb er totaal geen verstand van wat er bij komt kijken. Moet je dit opgeven bij de belastingdienst of je gemeente? Of hou je gewoon de opbrengsten aan het eind van de workshop voor jezelf? Wil dit samen met mijn moeder gaan doen, maar als er teveel bij komt kijken is het bijna niet haalbaar voor ons denk ik… hoop dat u me wat antwoorden kunt geven.
  Met vriendelijke groet,
  Monique

  • tetsiea schreef:

   Hallo Monique,
   Ja hoor je kunt gewoon starten. Moet je het opgeven bij de belastingdienst? Hangt er vanaf of je ook andere inkomsten hebt. Opgeven moet je in het in ieder geval, kan zijn dat je geen belasting erover hoeft te betalen.
   Daarnaast moet je natuurlijk deelnemers krijgen en een programma bedenken.
   Wat voor workshops wil je geven?
   Trouwens, mocht je meer info willen over wat ik doe: http://www.crystalvisions.eu/coaching-programmas.html
   Of zoek me op op Facebook.
   Groeten, Tetsiea

 4. Natascha Vollebregt schreef:

  Hallo……wat omzetten leuk dat je dit al een tijdje doet. Ik zelf zou ook heel graag workshops gaan geven. Heb geen idee hoe te beginnen. Heb ik hierbij een coaching diploma voor nodig. De ruimte is bij mij in huis.

  • tetsiea schreef:

   Hallo Natascha,
   Je kunt gewoon beginnen maar je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Een diploma is niet nodig, ervaring wel. Wat voor workshops wil je gaan geven? Ik train trainers en workshopleiders, dus je zou een keer een gratis kennismakingsgesprek met mij kunnen doen. Zoek me even op op mijn website http://www.crystalvisions.eu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s